Roşioru.ro

Un fragment de istorie

Mă aflu la 100 de ani distanţă de împlinirea visului de secole al poporului român: acesta s-a transformat în realitate şi a devenit una dintre cele mai memorabile pagini ale istoriei românești – Marea Unire. Sunt la un secol distanţă de împlinirea visului avut de stră-stră-bunicului meu, Vasincă Simion, din satul Bedeleu (în prezent Izvoarele, din comuna Livezile, judeţul Alba).

Într-o zi geroasă de iarnă, el a pornit la drum spre Alba-Iulia cu un car tras de boi, cu tricolorul înfăşurat în jurul pieptului, purtând cu mândrie portul popular dar şi cu sufletul plin de dragoste de neam şi pământ, povestea străbunica, primul copil al strămoșului meu care a participat la Marea Unire.

Nu a plecat singur. Era însoțit de alți bravi români care aveau aceeași năzuinţă – Unirea! Voiau să-şi croiască propriul destin naţional, să nu fie sub ocupaţie străină, să nu mai fie graniţe între cei care vorbesc aceeași limbă, au aceleași tradiții, au aceeași origine, aceeaşi credinţă şi mai ales același pământ sfânt moștenit din tată în fiu.

Ajunși la Alba-Iulia, s-au întâlnit cu alte mii de români şi au reușit aproape imposibilul – Marea Unire.

În familia mea, acest eveniment a fost transmis din generație în generație cu multă emoție şi mândrie. Fiorul amintirilor ne leagă de acele vremuri pe care nu avem voie să le uităm. Ele sunt seva din care se hrănește neamul nostru românesc.

Din acea zi memorabilă dețin un simbol nepreţuit – un ciucure din steagul tricolor care l-a însoţit pe strămoşul meu în ziua de 1 Decembrie 1918. Eu îl voi păstra cu sfințenie şi la rândul meu îl voi dărui urmaşilor mei. Un fragment de istorie!…

Simbolul centenarului reprezintă pentru mine un moment de omagiu adus neclintirii şi neînfricării neamului românesc, tenacității şi voinței lui, o punte între trecut şi viitor, dar şi o imensă responsabilitate – să duc istoria familiei şi ţării mele mai departe.

De asemenea, centenarul este şi un moment de reflecție. Comparând harta României după Unirea de la 1918 cu harta contemporană cu mine nu pot să nu am o strângere de inimă, văzând că încă există granițe între pământurile şi sufletele românești…

Mihnea Robu,
absolvent al Şcolii Gimnaziale nr. 29 “Mihai Viteazul” Constanţa

iunie 2018

#istorievie

Exit mobile version