statisticistudiu de caz

Când cifrele vorbesc: o analiză statistică a rezultatelor din Tomis Nord la Evaluarea Naţională 2019

Dincolo de impresii, zvonuri şi „las’ că ştiu eu”, am realizat o analiză bazată strict pe notele obţinute de către elevii claselor a VIII-a la examenul de Evaluare Naţională, în sesiunea iunie 2019, după contestaţii, având în vedere cinci dintre gimnaziile din zona Tomis Nord: Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”, Şcoala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Decebal” şi Liceul Teoretic „George Călinescu”. Nu am inclus în această analiză Şcoala Gimnazială nr. 36 „Dimitrie Ştiubei” şi Liceul Teoretic Educational Center (Cambridge).

În analiza statistică am avut în vedere raportarea la numărul de absolvenţi ai claselor a VIII-a. În fruntea clasamentului s-a detaşat net Şcoala nr. 38 cu cei 94 de absolvenţi, la polul opus fiind Liceul Teoretic „Călinescu” cu numai 31 de absolvenţi.

Notele obţinute de către absolvenţii claselor a VIII-a la română şi la matematică au fost analizate din două perspective: nivelul notelor grupate sub 5, între 5-5,99, 6-6,99, 7-7,99, 8-8,99, 9-9,99 şi note de 10, şi nivelul notelor grupate sub 5,  între 5 – 7,99 şi 8 – 10. Apreciez că  a doua perspectivă care împarte practic notele obţinute la Evaluarea Naţională în note sub 8 şi note peste 8 este relevantă în ceea ce priveşte nivelul gimnaziilor din Tomis Nord. Trebuie remarcat şi faptul că un număr mai mic de absolvenţi reprezintă un uşor avantaj în statistici. Oricum toate datele prezentate în graficele de mai jos sunt exprimate în procente raportate la numărul de absolvenţi pentru a realiza o analiză obiectivă.

 

error: Content is protected !!