Salutul: formă minimă de politeţe
📌Cel căruia i se cuvine mai multă deferenţă, va fi salutat primul: cel tânăr îl va saluta pe cel bătrân, bărbatul pe femeie, cel cu o funcţie mai mică pe cel cu o funcţie de răspundere.
Ce se întâmplă când două astfel de criterii intră în contradicţie?
📌Bărbatul va saluta mai întâi femeia, indiferent de vârstă sau de funcţie, atât în privat cât şi în public, la locul de muncă.
📌Între persoane de acelaşi sex, vârsta domină funcţia în viaţa particulară, dar la locul de muncă situaţia este inversă.
📌Dacă nu există nicio deosebire între cele două persoane conform criteriilor de mai sus, atunci cel care este în mişcare îl va saluta pe cel care stă pe loc.
📌Dacă ambii sunt în mişcare, cel care taie drumul celuilalt va saluta primul.
📌Dacă se deplasează paralel, cel care se mişcă mai repede va saluta primul.
📌Dacă un bărbat singur întâlneşte un cunoscut însoţit de o femeie, va saluta primul, chiar dacă nu cunoaşte femeia. Aceasta va răspunde şi ea, o dată cu bărbatul care o însoţeşte.
📌În situaţii complet egale, când nu există nici un alt criteriu, cel mai politicos va saluta primul.
📌A aştepta să fii salutat nu este un semn de demnitate, ci de impoliteţe.
📌Totdeauna se va răspunde la salut.
📌A nu răspunde la salut este una dintre cele mai grave impoliteţi. Nici vârsta, nici poziţia, oricare ar fi ea, nu scutesc de a răspunde la salut.
📌Femeia, dacă este singură, nu va răspunde când este salutată de un necunoscut.
📌Dacă este într-un grup, ea va aştepta ca persoana salutată să-i răspundă, apoi va răspunde la rândul ei.
📌Bărbatul va răspunde chiar salutului unui necunoscut.
📌 Bărbatul cu capul acoperit va saluta întotdeauna descoperindu-se. Se va îndepărta pălăria (căciula, şapca etc.) la minimum de o palmă de cap, apucându-se cu mâna astfel încât să nu mascheze obrazul.
📌Salutarea prin înclinarea capului acoperit, prin ducerea mâinii la pălărie sau ridicând-o numai 2-3 centimetri este o jumătate de salut care se poate traduce prin cuvintele: – Trebuie să te salut, dar nu meriţi să-mi dau osteneala! Ceea ce reprezintă o flagrantă lipsă de politeţe.
📌Dacă nu se salută în treacăt, ci urmează oprirea şi contactul verbal al celor care s-au salutat, se poate da mâna. Iniţiativa acestui gest va aparţine întotdeauna celui căruia i se acordă mai multă deferenţă.
📌Mâna se strânge, cu o strânsoare fermă, dar nu destul de puternică pentru ca pe celălalt să-l doară.
📌Nu se va întinde o mână moale şi apatică, care se lasă strânsă fără a strânge. Acest gest nu este distins. Un om cu mâna moale este un om moale.
📌Niciodată nu se va întinde mâna stângă. Nici chiar cei care sunt stângaci nu vor proceda astfel.
📌A întinde numai câteva degete ale mâinii şi nu mâna întreagă este o grosolănie.
📌Un bărbat nu va da niciodată mâna stând aşezat, niciunei femei, niciunui alt bărbat.
📌Femeia nu se ridică niciodată pentru a da mâna, niciunui bărbat, niciunei alte femei, oricare ar fi diferența de vârstă sau de funcţie. Când este gazdă însă este un semn de ospitalitate ca femeia să se ridice de la masă şi să-şi întâmpine musafirii.
📌Atunci când cineva intră într-o cameră unde se găsesc una sau mai multe persoane, va da bună ziua, cu voce tare, indiferent de situaţia sa faţă de ceilalţi. Toţi cei din cameră trebuie să răspundă, fie cu vocea fie prin gest. Într-un birou, dacă există un şef, el va răspunde obligatoriu verbal. O poate face fără să piardă din prestigiu.
📌 Militarii vor saluta conform regulamentelor militare.
📌Dacă cineva a salutat un grup, nu mai este obligat să dea bună ziua fiecărei persoane individual. Dacă totuşi o face, va începe cu cei cărora li se cuvine mai multă deferență.
📌Dacă după un moment, când s-au terminat saluturile şi a început o conversaţie, are impresia că uneia dintre persoane nu i-a dat bună ziua, fără să fie însă sigur, nu-i va spune: – Nu ştiu dacă ţi-am dat bună ziua!? (sau altă întrebare cu acelaşi sens) O astfel de adresare este aproape o jignire, deoarece implică un interes atât de mic încât nici nu mai ţine minte dacă l-a salutat sau nu. Răspunsul corect la o astfel de impoliteţe este: – Nici eu.
📌Dacă însă ştie cu certitudine că a omis să salute pe cineva se poate duce la acea persoană chiar într-un târziu, spunându-i: – Iartă-mă, nu te observasem. Nu e o impoliteţe.
📌Rezultă că atunci când salutăm pe cineva sau îi dăm bună ziua, trebuie să-i acordăm toată atenţia. În nici un caz nu vom saluta sau da mâna fără a privi în ochi.
📌Se recomandă ca, atunci când inamiciţii personale nu o împiedică, salutul să fie însoţit de un zâmbet.
Fii politicos! Pe mulţi îi sperie…