lecţii de istoriestudiu de caz

Studii de caz: Monumentele lumii daco-romane_clasa a VIII-a

 

Exerciţiu online alegere multiplă

 

Fişa de lucru în format .pdf pentru print

 

STUDII DE CAZ

 

  1. Sarmizegetusa

există 2 cetăţi care au acest nume:

  • una dacică  –  Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăștiei, satul Grădiștea Muncelului din jud. Hunedoara. Avea ziduri puternice construite din piatră fasonată îmbinată fără mortar, cu miez de pământ şi pietriş: murus dacicus. Incinta sacră are mai multe sanctuare patrulatere şi circulare. Aici s-a descoperit un vas cu  inscripţia „DECEBALVS PER SCORILO”. Din 1999 a fost inclusă pe lista Patrimoniului UNESCO.
  • una romană – Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în județul Hunedoara, în zonă de şes, la 40 de km distanţă de Regia. A fost capitala provinciei romane Dacia.

 

  1. Podul de la Drobeta

– a fost construit de Apollodor din Damasc între 102-105 pentru organizarea celei de a doua campanii a împăratului Traian împotriva lui Decebal.

– Lega două castre: Drobeta (azi în România) şi Pontes (azi în Serbia)

 

 

  1. Columna lui Traian

– a fost construită de Apollodor din Damasc  în Forul lui Traian

– în vârf se afla statuia lui Traian care a fost înlocuită, în Evul Mediu, cu statuia Sf. Petru

– este  adevărată poveste sculptată în piatră a războaielor daco-romane (basoreliefuri)

– înălţime 40 de metri

 

  1. Monumentul de la Adamclisi

– se află în jud. Constanţa

– închinat memoriei soldaţilor romani căzuţi în campania din iarna 101-102

 

EXERCIŢII pe baza surselor istorice

Citiţi cu atenţie sursele şi răspundeţi la următoarele cerinţe:

A. El puse pe arhitectul grec Apolodor din Damasc să clădească un pod peste Dunăre, ceea ce arată dorinţa lui de a lega definitiv Dacia de imperiu. Podul fu clădit la Drobeta (Turnu – Severin), una din cetăţile dace, în care Traian îşi rezervase dreptul de a pune o garnizoană romană. Podul lui Traian era clădit din piatră şi era unul din marile opere ale arhitecturii romane. Capetele lui se văd şi azi pe malul românesc şi pe cel sârbesc şi picioarele lui în apă se pot zări când Dunărea e scăzută.

 

B. Columna lui Traian face parte dintr-un grup de clădiri, alcătuind împreună forul (piaţa) lui Traian, pe care se ridică bazilica lui Traina, o clădire care servea pentru judecăți şi prăvălii. Columna lui Traian goală, cu trepte pe dinăuntru, are pe dinafară în spirală lungă sene sculptate în relief reprezentând principalele episoade ale celor două războaie daco-romane. Este un monument prețios şi pentru artă şi pentru istorie, căci avem acolo reprezentate cu grija de a păstra cât mai exact, soldații romani şi cei daci, armele şi costumele lor, cetăţile dace şi podul peste Dunăre, precum şi chipurile, desigur foarte asemănătoare, ale lui Traina şi ale lui Decebal. E în acelaşi timp o istorie completă a războaielor daco-romane. În vârful coloanei se ridica statuia lui Traian, care mai târziu din ordinului unui papă a fost înlocuită cu cea a Sfântului Petru.

 

C. La Adamclisi „s-a ridicat  o cetate romană numită Tropaeum Traiani, adică trofeul lui Traian, lângă care s-a clădit un monument triumfal în formă rotundă având deasupra ca o statuie armele luate de la dușmani, sculptate în piatră. De jur împrejur erau sculptate scene în relief încadrate în pătrate numite metope. Ele reprezintă oşteni daci înlănțuiți sau cu daci care fug din faţa romanilor învingători”.

  1. Numele arhitectului Podului dela Drobeta.
  2. Precizaţi când au fost ridicate cele trei moumente.
  3. Menţionaţi locul unde se află cele trei monumente.
  4. Menţionaţi care este starea actuală a celor trei monumente.
error: Content is protected !!