didacticăevaluare

Reţeta unei lecţii online reuşite

După un an de predare online, am ajuns la propriile mele concluzii în legătură cu succesul acestui tip de lecţie.

 

În opinia mea şi pe baza propriei mele experienţe, un învăţământ online de calitate se face numai prin predare sincronă (meet). Pentru a preda sincron eficient am pregătit, de fiecare dată, câte o schemă a lecţiei scrisă la calculator, pe care apoi o partajez în timpul orei online sincron. Schemele lecţiilor mele au, invariabil, acelaşi font şi aceeaşi structură vizuală, fiind întotdeauna pe o singură pagină printabilă. Evident că schema este sintetică, structurată pe idei principale numerotate, că fiecare idee principală este prezentată în câteva rânduri şi, desigur, sunt explicaţi toţi termenii noi.

De asemenea, pregătesc 1-2-3 de exerciţii online, pe care fiecare elev să le poată rezolva în timpul meet-ului. Din multitudinea de aplicaţii online am ales câteva care-mi plac în mod deosebit: pentru predare-învăţare folosesc LearningApps, pentru evaluare GoogleForms şi Liveworksheets.

Trebuie să fac precizarea că pentru orele de meet folosesc un laptop cu touchscreen şi am un stilus (instrument de scris pe ecran) căruia îi pot schimba culorile, astfel încât simulez, pe ecranul laptop-ului, un whiteboard cu markere colorate.

Pe contul clasei de Google Classroom postez cu vreo 10 minute înainte de ora de începere a lecţiei (1) schema noii lecţii şi (2) sarcinile de lucru. Am grijă să mă conectez online din pauză, pentru a da răgazul elevilor să se conecteze şi ei la sesiunea de meet. Am văzut, la începuturile experienţei mele de predare în mediul online, ce înseamnă ca profesorul să întârzie logarea: elevul face refresh după refresh. Dacă din motive obiective nu m-am putut conecta la timp (probleme cu semnalul), am avut grijă să comunic elevilor motivul întârzierii.

Nu am obligat niciodată elevii să-şi deschidă camerele de luat vederi. Fac prezenţa la fiecare oră în stil propriu: de fiecare dată când fac meet cu elevii şi le-am postat elevilor tema pe Google Classroom am grijă să le precizez, între sarcinile de lucru, ce trebuie să posteze la rândul lor. Menţionez că programez ora până la care elevii pot posta. De obicei, elevii trebuie să posteze până la sfârşitul orei online un screenshot / printscreen după mesajul final al unui exerciţiu online & caietul de notiţe unde au scris schema lecţiei. Este foarte uşor să faci prezenţa apoi după numărul de teme postate de către elevi! Cui depăşeşte ora de postare îi apare scris „Trimis cu întârziere”.

Ce am observat: majoritatea elevilor claselor V-VI preferă să stea cu camerele deschise, pe când majoritatea elevilor din clasele VII-VIII stau cu ele închise. În acelaşi timp am constatat şi că elevii care au fost serioşi la şcoală, faţă în faţă, au rămas la fel de implicaţi şi în online.

Recapitulând ingredientele unei lecţii online reuşite, reţinem următoarele:

  • Ora online sincron / meet
  • Profesorul prezintă planul orei
  • schemă concisă partajată de profesor şi explicată; acesta nu dictează, ci fiecare elev îşi scrie lecţia în ritm propriu
  • 1-2-3 exerciţii online (se pot face în timpul meet-ului / unul dintre ele poate fi tema de postat)
  • sarcină de lucru de postat de către elevi până la sfârşitul orei pentru efectuarea prezenţei la meet.

 

Menţionez că am aplicat această reţetă la gimnaziu, în mediul urban, predând istorie. Toate ingredientele reţetei funcţionează în condiţiile în care toţi elevii au acces la internet şi dispozitive adecvate. Nu susţin că această reţetă ar putea funcţiona la fel de bine în cazul altor date iniţiale, dar sper ca ea să-i inspire pe colegii mei în descoperirea şi perfecţionarea propriilor lor reţete didactice de succes în mediul online, pe care mi-aş dori să le împărtăşească, la rândul lor, pe reţelele de socializare şi nu numai…

Mirela Roşioru

error: Content is protected !!