Povestea albinelor din Paris
O parte din zumzetul Parisului li se datorează. La umbra monumentelor celebre dintr-un oraş recent obsedat de vegetalizarea clădirilor şi de încurajarea programatică a florei vieţuiesc, alături de oameni, o sumedenie de albine…
La Paris ar exista peste o mie de stupi, în grădini private sau în parcuri publice, precum Grădina Luxembourg, Grădina Tuileries sau Parcul Georges Brassens, dar şi pe acoperişurile anumitor edificii cunoscute, precum l’Opéra Garnier, le Grand Palais, le Musée d’Orsay, l’Hôtel des Invalides, l’Institut de France, spitalul Necker sau sacristia Catedralei Notre-Dame de Paris, ori clădiri administrative, ca Palatul Bourbon (sediul Adunării Naţionale, adică al Camerei Deputaţilor din Parlamentul Francez), Consiliul Regional, primăria arondismentului 4. Prima clădire care a primit un stup pe acoperiş a fost Opéra Garnier, prin 1982: în prezent are 10 stupi, situaţi de jur-împrejurul cupolei centrale, nevăzuţi, şi totuşi la vedere…
În Grădina Luxembourg stupii există, din raţiuni educative, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea: acolo se află cea de-a doua şcoală de apicultură, ca vechime, din lume, din 1856, şi Societatea Centrală de Apicultură, care formează aproape o sută de apiculturi pe an. Albinele prosperă şi pe terasa centrului comercial de la poalele Turnului Montparnasse. În alte parcuri, precum Jardin de Villemin, albinele şi florile sunt adevărate, dar stupii sunt, deocamdată, doar de decor, pentru a ajuta la conştientizarea prezenţei micilor lucrătoare esenţiale din preajma noastră.
Tendinţa aparent benefică de a creşte numărul de stupi trebuie, totuşi, ţinută sub control, deoarece numărul florilor din oraş, deşi în creştere, este, totuşi, limitat, ceea ce duce la periclitarea speciilor sălbatice de insecte care asigură polenizarea.
Se pare că mierea polifloră din Paris e foarte bună, deoarece municipalitatea interzice folosirea pesticidelor şi încurajează integrarea florei în elementele de arhitectură, începând cu ghivecele şi jardinierele de pe balcoane şi culminând cu fabuloasa pădure din Biblioteca Naţională a Franţei, cu propriul ei ecosistem.
Un stup din Paris produce cam 20 kg de miere pe an. Cea mai generoasă estimare a numărului de stupi din Paris urcă la 2.000. În toată regiunea Île-de-France, numărul s-ar apropia de 30.000. Dintre aceştia, 3 stupi de albine proletare se află pe acoperişul Partidului Comunist Francez, de lângă Parcul Buttes-Chaumont…
În 2013, pe sacristia Catedralei Notre-Dame de Paris fusese adus un stup, urmat de alţi doi. În 2019 aici trăiau peste 200.000 de albine. Din fericire, sacristia nu a fost atinsă de incendiul din 15 aprilie 2019. Nu doar Sfânta Coroană şi Cămaşa Sfântului Ludovic au fost evacuate la declanşarea incendiului, dar şi albinele!
Ca să vezi! Parisul, mereu surprinzător, e şi capitala albinelor. La următoarea vizită, printre Misterele Parisului, încercaţi să le descoperiţi şi pe cele cu zumzet discret…