Clasa a V-a
Istorie universală
CLASA a V-a
- “Poveste lui Ghilgameş” este o adaptare a Epopeei lui Ghilgameş într-o formă extrem de familiară elevilor de clasa a V-a cea de poveste. Filmul prezintă prezintă toate momentele importante din viaţa eroului Ghilgameş, regele oraşului Uruk. Are o durată de 8 minute şi se încheie cu o suită de desene realizate de elevii mei în toamna anului anul 2020.
- “Babilon” este un film didactic cu o durată de 7 minute în care este prezentată apariţia şi evoluţia sa, scrierea cuneiformă şi Grădinile suspendate ale Semiramidei.
- “Egiptul antic” prezită apariţia şi evoluţia regatului Egiptului antic, scrierea hieroglifică şi piramidele. Filmul diactic are o durată de 10 minute.
- “Inventarea scrierii” este un film didactic cu o durată de 6,33 minute. Este prezentată apariţia scrierii şi principalele tipuri de scriere precum cea cuneiformă, hieroglifică etc.
- “O zi din viaţa unui soldat roman”. Documentar animat cu o durată de 4,59 minute în care este descrisă viaţa soldaţilor romani (durata serviciului militar, echipamentul, disciplina severă, recompensele etc.). Necesită activarea subtitrării în limba română.
- Lupta din Colosseum. Secvenţa din filmul american “Gladiatorul” (2000) are 7 minute şi poate fi folosită la clasa a V-a fie pentru o vizualizare a reconstituirii imensului amfiteatru (la studiul de caz “Colosseum”) , fie ca material auxiliar pentru lecţia “Armata romană”. Elevii trebuie să observe îmbrăcămintea gladiatorilor şi armele acestora încercând să identifice tipurile de gladiatori utilizând în prealabil manualul EDP, p….. , Identifică tacticile de luptă specifice armatei romane (de ex. “ţestoasa”, carele de luptă) plasând în timp şi spaţiu războiale punice.
- Marele Zid Chinezesc. Documentar animat cu o durată de 4,29 minute care poate fi folosit la clasa a V-a. Facilitează cunoaşterea modului de viaţă al chinezilor în Antichitate. Necesită activarea subtitrării în limba română.
- “O zi din viaţa unui atenian!” Documentar animat cu o durată de 5 minute în care sunt prezentate familia tradiţională (muncile casnice, credinţa în zei, statutul femeii, sclavii casnici, funcţionarea democraţiei ateniene). Necesită activarea subtitrării în limba română.
- “Aceasta este Sparta!” Documentar animat cu o durată de 4,27 minute care poate fi folosit la clasa a IV-a şi a V-a. Facilitează cunoaşterea modului de viaţă spartan. Necesită activarea subtitrării în limba română.
- Arhimede & “Evrika!”. Secvenţa animată de 5 minute poate fi folosită la clasa a V-a ca material auxiliar la lecţia “Frumos şi cunoaştere în lumea greacă”. Necesită activarea subtitrării în limba română. Este un bun exemplu de transdiscipliaritate (istorie – fizică).
- De ce este numit Herodot “Părintele Istoriei?” Un documentar de 5,02 minute care explică faptul că Herodot a fost primul scriitor antic care a combinat diferitele tipuri de dovezi (mărturii, zvonuri, tradiţii) cu propria raţiune pentru a desprinde concluzii pertinente despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.
- Peştera Lasacaux. Accesând linkul de mai jos puteţi realiza un tur virtual al galeriilor peşterii Lascaux din departamentul Dordogne, în sud-vestul Franței.