Colegi şi manuale: „Istoria evreilor. Holocaustul”
5 manuale şi 23 de autori reprezintă oferta Ministerului Educației pentru profesorii şi elevii claselor XI-XII. Acestea vor ajunge în licee în septembrie 2024 având în vedere că doar ce au fost făcute publice rezultatele licitației. Bun şi aşa!
Acum este perioada în care fiecare editură, dar şi mulţi dintre autori, îşi promovează rezultatul muncii. Cred că unii dintre colegii mei deja nu mai răspund la telefoanele reprezentanților editurilor, care pot deveni prea insistenți. O bună prietenă îmi spune zilele trecute: „ne-au omorât ăștia!”.
Din experiența anilor trecuți am învăţat că cele câteva zile (sau 1-2 săptămâni într-un caz fericit) pe care le avem la dispoziție pentru a alege un manual sunt total insuficiente. Editurile oferă bonusuri (planificări gata redactate, auxiliare didactice etc.), care ne pot încânta şi determina să alegem un anumit manual.
Şi oricât de atrăgătoare sunt aceste bonusuri, am realizat că aş avea nevoie de un întreg an şcolar în care să am la dispoziție toate manualele şi să le folosesc efectiv la clasă. Abia după un an aş putea spune care este mai bun.
Evident că fiecare dintre cele 5 manuale au conţinuturi bune şi foarte bune, iar numele unor colegi autori asigură deja o notorietate dublată de renumele editurilor. Mulţi dintre colegii autori sunt nume la care îmi înalț ochii şi i-aş numi zei.
Dintre cei pământeni doresc s-o evidențiez pe Viorica Stan, coautor al manualului editurii Sigma. Am fost colege de facultate la Universitatea „Ovidius” din Constanţa acum mai bine de 25 de ani. Suntem produsul aceluiaşi centru universitar. Viorica a dezvoltat un interes deosebit faţă de problematica istoriei evreilor având colaborări în domeniu, inclusiv cu Institutul Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului, instituție oficială a Statului Israel).
Este un interes pe care îl cultivă împreună cu soțul ei, Florin Stan, autor al tezei de doctorat cu tema Situaţia evreilor din România între anii 1940-1944. Şi da, am fost colegă de facultate şi cu Florin. 🙂
Admit că sunt subiectivă! Sunt încântată că fosta mea colegă de facultate este astăzi autor de manual. Este o mare realizare în cariera unui profesor, iar eu mă bucur că pot spune că dintre cei 23 de autori ai celor 5 manuale, o cunosc personal pe Viorica Stan.
Dumneavoastră veţi alege ce manual doriţi, indiferent de cântecele de sirenă din social-media, de marketing sau de PR, ale editurilor, ale autorilor sau ale formatorilor de opinie ori ale influencerilor, deoarece posibilitatea de a alege este în acelaşi timp neprețuită şi plină de capcane. Pentru că vom trăi cu alegerile noastre zi de zi, săptămână de săptămână, an de an…
Cu prețuire,
Mirela Roşioru